Podczas pierwszego semestru, w roku szkolnym 2018/2019 nasza szkoła uczestniczyła w „Programie dla szkół”.
Wszyscy uczniowie klas 1-5 za zgodą rodziców brali udział w tej akcji.
Celem programu jest kształtowanie wśród dzieci świadomości i właściwych nawyków żywieniowych, polegających na regularnym spożywaniu warzyw, owoców, soków, mleka oraz przetworów mlecznych.
Uczniowie uczestniczący w programie mieli dostarczane:
- świeże owoce (jabłka, gruszki),
- świeże warzywa (marchew, pomidory, papryka słodka, kalarepa, rzodkiewki),
- soki owocowe,
- mleko słodkie,
- jogurty naturalne,
- kefiry.
Każdy uczeń uczestniczący w programie otrzymał jednorazowo porcję składającą się z produktu owocowego lub warzywnego i produktu mlecznego.
Spożywaniu owoców, warzyw i produktów mlecznych towarzyszyły liczne działania edukacyjne prowadzone przez nauczycieli uczących w klasach 1-5.
Zorganizowano wystawki owoców i warzyw w klasowych kącikach, wykonywano gazetki tematyczne oraz wystawy prac uczniów. Na drugi semestr zaplanowano konkurs plastyczny – plakat promujący „Program dla Szkół”.
koordynator - mgr Agnieszka Bielawna